Rodzaje sushi
Kiedy ludzie zajmujący się rybactwem szukali sposobu na to, aby ryby zachowały świeżość tak długo jak jedynie jest to dopuszczalne, szczególnie, że towarzyszyła im niezwykle często wysoka temperatura okazało się, że wpadli oni na błyskotliwy pomysł, a jak wiadomo nadzwyczaj często takie pomysły rodzą się nieplanowanie. Metodą pielęgnacji, jaka zaczęto wykorzystywać było otaczanie ryby w soli oraz ryżu. Kiedy ludzie wpadli na to, że scalając rybę, ryż i sól ryba fermentuje i jest dopuszczalna do spożycia nawet rok po takiej konserwacji, metoda ta zrobiła po prostu furorę. Tę właśnie metodę określono nare-sushi i niesłychanie ekspresowo wieść o niej rozniosła się właściwie po całym kraju oraz wszystkich krajach azjatyckich. To naturalnie spowodowało coraz to większe zainteresowanie tematem oraz dalsze pomysły polegające na przygotowywaniu ryb tak, by były one najzwyczajniej w świecie odpowiednie, a nie tylko świeże. Z czasem nazewnictwo zmieniało się, aż w siódmym wieku ery danie to zdobyło miano sushi.
Kultura jedzenia
Pierwotnie jednakże słowo to nie oznaczało jedynie takiego dania, bo jako sushi określano formę rozliczenia fiskalnego, co jest ciekawostką oraz wydaje się odrobinę dowcipne. Sushi jako danie musiało ewoluować bardzo długo, nim stało się rzeczywiście tym, czym jest dziś, innymi słowy nie metodą pielęgnacji mięsa, inaczej ryby a po prostu daniem, którym zajadają się ludzie na całym globie. W pewnym momencie doszło do sytuacji, kiedy na stołach pojawiło się nama-nare, a wobec tego danie, które złożone było z dwóch części, a mianowicie z częściowo tylko sfermentowanej ryby orz bezsprzecznie z ryżu.