Lekarze alarmują, że obecnie wzrasta ilość osób schorowanych na alergię. Jest to jedna z najbardziej popularnych chorób cywilizacyjnych, która dotyka coraz to młodsze osoby. W dzisiejszych czasach rośnie na przykład odsetek bobasów dotkniętych wybranymi uczuleniami. Wśród tak młodziutkich pacjentów na ogół występuje alergia na wybrane artykuły spożywcze. Wiele niemowląt, u jakich uczulenie objawia się przede wszystkim zaczerwienioną i swędzącą skórą, cierpi z przyczyny alergii na laktozę, czyli białko mleka krowiego. W takiej sytuacji matki, jakie własne dzieci karmią piersią, muszą całkiem odstawić wszystkie artykuły mleczne, takie jak mleko, sery, masło. Muszą też monitorować reakcje dziecka wtedy, gdy zjedzą inne artykuły potencjalnie mocno alergizujące, a w następstwie tego soję, jaja lub orzechy. Jeśli dziecko karmione jest sztucznie, trzeba podawać mu dobre hipoalergiczne mieszanki, w jakich białko krowie jest zastąpione sojowym czy też w jakich zastosowano hydrolizat białka krowiego. W przypadku dzieci z alergią należy też mocno uważać w trakcie rozszerzania diety. Wypada w głównej mierze podawać nowatorskie produkty osobno oraz co kilka dni.
To naturalnie dzięki temu można będzie łatwo ustalić, które z nich powodują wystąpienie jakiś niepożądanych objawów. Rzecz jasna zasady te dotyczą również starszych osób, u których występuje alergia na wybrane towary spożywcze. W takiej sytuacji najlepiej jest po prostu wyeliminować z domu pokarmy uczulające. W tej sytuacji nadzwyczaj istotne jest wsparcie całej rodziny. Jeśli któregoś z jej członków dotknęła alergia, najprzyzwoiciej jest, jeśli wszyscy po prostu przestrzegają odpowiednich zasad diety oraz nie jedzą mleka czy też artykułów zawierających orzechy.